A Nova Scotia Duck Tolling Retriever eredete

"Tolling"- játékkal kíváncsiságot felkelteni és közelebb csábítani. A trükk lényege, hogy egy erre a célra tenyésztett kutyafajta, amely a rókára hasonlít, játékával felkelti a vadkacsák figyelmét és lőtávolságon belülre csalja. A történet a XIX. század elején kezdődött, amikor egy marylandi vadász lesben várta, hogy egy csapat vadkacsa puskavégre kerüljön. Várakozása reménytelennek tűnt, mikor hirtelen, a madarak felkapták a fejüket és a part felé kezdtek úszni. Mi kelthette fel a kacsák figyelmét? - egy ravasz és rámenős róka. A feltűnő lompos farkával a part menti sziklák között játszott, míg társa elrejtőzve figyelt.Néhány igen kíváncsi vadkacsa nem sokkal később a két róka reggelije lett. A vadász a friss tapasztalatait felhasználva, megkereste azt a kutyát, amely leginkább hasonlít külsejében és aktivitásában is a rókához, ez pedig egy vízi retriever volt.

Európában a XIX. század közepétől számos kutyát használtak ebben a szerepben a Chesapeake Bay-től a Maritimes-ig. A kanadai Yarmouth-ból származik egy tiszta fajta, melyet a Canadian Kennel Club törvényesen bejegyzett, mint Nova Scotia Duck Tolling Retriever.A feltételezés, hogy az eredeti "toller" a róka és a retriever keresztezésének eredménye, kétségbe vonható. A kétség alapja, hogy 1860-ban egy bizonyos Mr. Allan pároztatott egy máj színű, simaszőrű retrievert egy labrador retrieverrel. A nőstény ebből a fajtából pároztatva volt egy barna cocker spániellel. Később keresztezték egy ír szetterel, amely adta fajtájának színét; és valószínűleg keresztezték egy sárga skót juhásszal, innen a dús szőrű farok. Más vérvonalakkal is keveredhetett, pl. angol spániellel, golden- és chesapeake bay retrieverekkel. Akármennyire is kialakult a keresztezésekből ez a rókaszerű kutya, a megkövetelt munkaképesség az ismert yarmouth-i Little River Duck Dog-tól származik.

A kitenyésztett "toller" következő generációit a Canadian Kennel Club 1945-ben hivatalosan elismerte, amikor 15 egyedet regisztráltak. Ma már szerte Kanadában tenyésztik. 1980-ban a Nova Scotia Duck Tolling Retriever fajta kiemelkedő eredményt ért el, amikor egy pár tenyészpárgyőztes lett.